Basisonderwijs

Eerste kennismaking met techniek!

Op de basisschool maakt de jongste jeugd spelenderwijs kennis met techniek. Hoe leuk is het om met techniek bezig te zijn! Dingen maken, knutselen en oplossingen verzinnen; techniek daagt je uit! Benieuwd hoe basscholen zich inzetten om basisschoolkinderen kennis te laten maken met techniek? Lees meer over het technieklokaal en laboratorium van basisschool de Klokbeker uit Ermelo.

De Klokbeker was in 2005 de eerste basisschool in Nederland met een eigen techniekwerkplaats. In 2012 is de werkplaats uitgebreid met een laboratorium. De werkplaats en het laboratorium worden geleid door een techniekdocente.

In de werkplaats staan machines voor hout- en metaalbewerking, zoals een wals, een zetbank, een kolomboor en een figuurzaagmachine. De werkplaats is voorzien van een professionele afzuiginstallatie, waar de kinderen bijvoorbeeld kunnen solderen en piepschuim kunnen snijden. De werkplaats is voor alle kinderen dus vanaf groep 1.

De technieklessen proberen we zoveel mogelijk te integreren in het vak natuur. Dus als bij natuur elektriciteit behandeld wordt, dan krijgen de kinderen in die periode ook bij techniek les over elektriciteit.
In het laboratorium voeren de kinderen opdrachten uit en doen ze allerlei proefjes. Hiervoor heeft de school met een groep studenten een scheikunde-methode ontwikkeld voor de kinderen van de groepen 3 tot en met 8.

  • Basisschool De Regenboog in Elburg wint de Kunstwedstrijd 2014