Activiteiten

Maak kennis met de veelzijdigheid van technische beroepen

Ieder jaar organiseert Platform Techniek activiteiten voor leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool tot aan het beroepsonderwijs. We willen jongeren hierdoor kennis laten maken met de veelzijdigheid van technische beroepen. Benieuwd naar onze activiteiten?:

Kunstwedstrijd 2018-2019: Techniek Verbindt

Ook dit jaar staat er weer een Kunstwedstrijd op stapel. De opzet zal grotendeels hetzelfde zijn als voorgaande jaren. Omdat juffen en meesters graag plannen, hier alvast belangrijke data:

  • Voorronde: dinsdag 26 maart 2019, 9.00 uur Oostenlicht Elburg
  • Finale: woensdag 3 april 2019, 9.30 uur Elburg

Groepen 7 van de basisscholen in de regio Noordwest-Veluwe hebben onderstaande mailing ontvangen met meer informatie en de mogelijkheid om aan te melden. Hieronder de flyer met alle info op een rij.

Sinds kort is het mogelijk een bedrijfsbezoek te plannen via onze speciale website Bedrijfsexperience!

Mirjam Buxtorff van de Da Costaschool Elspeet is met haar klas naar de molen in Elspeet geweest, waar zij de techniek van de molen hebben ontdekt. We ontvingen veel leuke foto's van een hele enthousiaste groep leerlingen.

Meester Klaas-Jan van de Belt vertelde het volgende: "Verleden week zijn we bij Jan Kuipers geweest. 2 groepen op maandag en 2 op donderdag. We werden keurig ontvangen met limonade en koek, er is een presentatie geweest over het bedrijf en we zijn uiteindelijk in de fabriek wezen kijken. De kinderen vonden het allemaal erg interessant en leerzaam. Super excursie en jullie nog bedankt voor het meedenken."

"De kinderen vonden het erg leuk dat ze eens een kijkje achter de schermen van 'hun' Bosbad (Putten) mochten nemen. Af en toe was de uitleg een beetje aan de technische kant met veel cijfers en wat moeilijke woorden, maar de mannen gaven aan dat dit hun eerste keer was. Positieve ervaring dus. En superleuk dat elke leerling (en juf!!) een verrassing kreeg aan het eind (een toegangskaartje) Heel erg leuk." Bedankt voor het regelen. Dit vertelde juffrouw Jennifer Endendijk.

Aart Jan Buijtenhuis, Speulderbrink: "Dank dat we een kijkje mochten nemen in zwembad Calluna. De kinderen vonden het wel interessant. Ze komen wekelijks in Calluna, alleen weten niet hoe één en ander gaat. Zoals je gemerkt heb, moet je de techneutentaal vertalen naar kindertaal. Sommige kinderen gaven wel aan dat zij iets wilden doen met de ‘handen’. Dat hoort volgens hen bij techniek. De volgende keer houd ik hier rekening mee. Dank voor de mooie pennen en lampjes."

Verder zijn bezocht: Damen Dredging, AWL, St Jansdal, Broekhuis, etc. etc. 

Tour de Technique is een programma dat aangeboden wordt in klas 1 en 2 van het VO. Het bestaat uit Techniek in Beeld voor de eerstejaars en de Bedrijfsbezoeken voor de tweedejaars.

Bekijk hier het filmpje Techniek in Beeld 2016-2017!

Het doel van Techniek in Beeld is om eerstejaars leerlingen van het VMBO in één dagdeel kennis te laten maken met verschillende aspecten van techniek. Ze worden ontvangen op De Techniek Academie, waarna ze aan de slag gaan met verschillende technische activiteiten, zoals een behendigheidsspel met een robotarm, het assembleren van een technisch werkje, een labyrint, pneumatiek, etc. De activiteiten worden grotendeels beschikbaar gesteld door bedrijven uit de regio. Ook zullen wij dit jaar hulp krijgen van vrijwilligers voor begeleiding bij de werkstations.

Naast het evenement op De Techniek Academie organiseert Platform Techniek bedrijfsbezoeken voor PO/VO scholieren. De bezoeken bestaan uit een korte rondleiding en een interactief gedeelte, zodat leerlingen zelf kunnen ervaren hoe het is om met techniek te werken.

Data Techniek in Beeld 2017-2018: 4-8 december 2017

Bedrijfsbezoeken Sinds kort is het mogelijk een bedrijfsbezoek te plannen via onze speciale website Bedrijfsexperience!

Platform Techniek vindt de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven zeer belangrijk. Elkaar scherp houden en inspireren zijn hierbij de kernwoorden. Veel van de lidbedrijven stellen projecten beschikbaar die op scholen een vast onderdeel van het lesprogramma zijn. Wanneer de docenten en leerlingen door het project bekend geraakt zijn met het desbetreffende bedrijf en de techniek, worden ze bij het bedrijf uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek.

Lees hieronder het verslag van Arjan Schuurman (docent Motorvoertuigentechniek Nuborgh College Oostenlicht). Ook is bijgevoegd een artikel van Gert Kramer (Sectieleider afdeling BWI op het Nuborgh College Oostenlicht) en een artikel van Roel Teune (Teamleider Praktijk Chr. VMBO Harderwijk, locatie Spectrum).

Dat techniek heel belangrijk is zien we elke dag om eens heen. Maar techniek is ook erg leuk en dat weet niet iedereen. Daar gaan we vanuit het Platform Techniek iets aan doen. Binnenkort starten we met het bouwen aan het Techniek Experience Centrum. Dat is een mooi woord voor een gebouw waar we jongeren tussen de 10 en 16 jaar gaan laten ervaren dat techniek vooral ook de FUN-factor heeft. Jongeren en natuurlijk hun ouders, kunnen zelf gaan spelen en experimenteren met techniek. Ze kunnen zelf ontdekken hoe iets werkt en ervaren waarom techniek zo leuk is. Verder gaan we workshops en technieklessen ontwikkelen. Die technieklessen gaan we geven in groep 7 en 8 van basisscholen en de eerste 2 klassen van het voortgezet onderwijs. Ook die workshops en lessen krijgen een hoge FUN-factor. Dat vinden wij belangrijk zodat jongeren zien welke mogelijkheden er allemaal zijn in de techniek. Wij zijn er van overtuigd dat wanneer jongeren zelf ervaren dat techniek ook FUN is, er meer jongeren zullen kiezen voor techniek. En dat is hard nodig! 

Wil je meer weten of heb je goede ideeën, neem dan snel contact met ons op via info@platform-techniek.nl.

  • activiteiten
  • activiteiten
  • activiteiten
  • activiteiten
  • activiteiten
  • activiteiten
  • activiteiten
  • activiteiten